nota bergerak

jika inginkan pendapat.. ataupun nak aku jadi jurufoto korang.. email ke akunescafekausiapa@gmail.com.. sebarang pertanya.. boleh terus email aku

Saturday, 14 April 2012

Ekstremis?


dimanapun kau berada. kau boleh lihat kebesaran yang maha kuasa

Kali ni aku nak cakap sedikit tentang agama. Kau tahu kan, kita tak bolehla terlalu ekstremis sangat dalam agama nie. maksud aku, kita dituntut untuk seimbangkan antara duniawi dan akhirat. Tapi kenapa ada orang yg beragama islam terlalu ekstremis? Sampai kutuk-kutuk agama lain.

Kenapa perlu ada yg F**k agama lain? Aku baca 1 blog ni. Sampai ada yang F**k Christian, F**k Jesus. Kau tak rasa ke nabi Isa dan Jesus ni adalah orang yang sama? Nabi isa adalah nabi penyelamat akhir zaman. Kenapa orang yang Ekstremis dalam agama ni boleh berkata macam tu?

Bila orang kristian nak buka gereja. Korang tentang habis habisan. Sebab takut anak-anak ataupun adik beradik korang masuk christian. Kenapa di Turki, Gereja yang gila besar (Hargia Sophia) dah wujud sebelum islam datang. Tapi akhirnya menjadi negara islam? Semua kalau mak pak tak didik ataupun kau sebagai saudara seislam tak menegur, tak de kan sampai yang murtad?

Tak boleh ke kita renungkan, kau tak terfikir? kenapa Israel menyerang agama yang mempunyai 1 tuhan? Takkan? Fikir la.

Cuba amalkan sikap bertenang

Sembahyang

Lihat kebesaran tuhan

Jangan mempersalahkan orang lain.

Aku nasihat sebagai orang muslim yang taknak lihat kita yang mengamalkan agama 1 tuhan ni bergaduh. Kau dan agama kau, aku dgn agama aku. Pandai kau jaga diri, jangan terlalu Ekstremis hingga boleh memecah belahkan hubungan yan terjalin.

No comments: